Διαδικασία self test εργαζομένων.

Διαδικασία self test εργαζομένων.


Σε ανακοίνωση που αφορά την διαδικασία διενέργειας self-test των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα από την Δευτέρα 19 Απριλίου προχώρησαν τα Υπουργεία Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και Υγείας.


Συγκεκριμένα, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης περιέγραψε, στα πλαίσια ενημέρωσης που έγινε για τον Covid-19, τις βασικές ρυθμίσεις της Κοινής Υπουργικής απόφασης που αφορά τα self-test στον ιδιωτικό τομέα.

Όπως ανέφερε, επεκτείνεται η χρήση του μέτρου αυτού, για αρχή, στην κάτωθι σειρά δραστηριοτήτων του ιδιωτικού τομέα με υποχρεωτική η διενέργεια self-test από τους εργαζόμενους μια φορά την εβδομάδα :

 • Λιανεμπόριο.
 • Εστίαση.
 • Μεταφορές.
 • Υπηρεσίες καθαρισμού.
 • Κομμωτήρια, κουρεία, κέντρα αισθητικής.
 • Υπηρεσίες τυχερών παιγνίων και στοιχημάτων.

Το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων θα στείλει στην ΗΔΙΚΑ τα ΑΜΚΑ των εργαζομένων που απασχολούνται στους ανωτέρω κλάδους όπως αυτά έχουν καταχωρηθεί στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ και παράλληλα κάθε εβδομάδα θα γίνεται επικαιροποίηση για σχετικές μεταβολές (προσλήψεις, απολύσεις κλπ.)


ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ


Η διαδικασία που θα πρέπει να ακολουθείται είναι η εξής:


1.Οι εργαζόμενοι προμηθεύονται τα test δωρεάν από το φαρμακείο με χρήση του ΑΜΚΑ τους. Αν για κάποιο λόγο ο εργαζόμενος επιλέξει αντί για self-test να κάνει rapid ή μοριακό test (με δαπάνη δική του ή του εργοδότη του), έχει αυτήν την δυνατότητα.
2.Μετά την διενέργεια του test οι εργαζόμενοι θα μπαίνουν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα self-testing.gov.gr και θα επιλέγουν «Δήλωση αποτελέσματος self-test για εργαζόμενο». Στην συνέχεια θα μεταφέρονται αυτόματα στην πλατφόρμα supportemployees.gov.gr και στην «Δήλωση αποτελεσμάτων Covid-19 tests» στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ. Εκεί υποβάλουν το αποτέλεσμα του ελέγχου test με την συμπλήρωση του ειδικού εντύπου «Υπεύθυνη δήλωση εργαζομένων καταγραφής αποτελέσματος Covid-19».
3.Αν το αποτέλεσμα είναι αρνητικό, ο εργαζόμενος προσέρχεται κανονικά στην εργασία του.
4.Αν το αποτέλεσμα είναι θετικό, ο εργαζόμενος θα πρέπει εντός 24 ωρών να κάνει επαναληπτικό έλεγχο, είτε σε δωρεάν δημόσια δομή, είτε σε ιδιωτική δομή της επιλογής του (με δαπάνη δική του ή του εργοδότη του). Μέχρι να βγει το αποτέλεσμα του δεύτερου ελέγχου ο εργαζόμενος μένει σπίτι σε καραντίνα.

 • Θετικό αποτέλεσμα επαναληπτικού test.


Εκδίδεται σχετική βεβαίωση μέσω του ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ που αποτελεί δικαιολογητικό για να μπει ο εργαζόμενος σε καραντίνα.

 • Αρνητικό αποτέλεσμα επαναληπτικού test.


Εκδίδεται σχετική βεβαίωση και ο εργαζόμενος προσέρχεται κανονικά στην εργασία του.

5.Το αποτέλεσμα του επαναληπτικού ελέγχου δηλώνεται υποχρεωτικά στην πλατφόρμα δήλωσης αποτελεσμάτων Covid-19 tests με την συμπλήρωση του ειδικού εντύπου «Υπεύθυνη δήλωση εργαζομένων καταγραφής αποτελέσματος Covid-19 έπειτα από θετικό αποτέλεσμα self-test».

ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΕΡΓΟΔΟΤΩΝ

 • Ο εργοδότης υποχρεούται να ενημερώσει τους εργαζομένους του για την διενέργεια των self-test. Σε περίπτωση που δεν προβεί στην ενημέρωσή τους επιβάλλεται από το ΣΕΠΕ πρόστιμο 300€ .
 • Σε περίπτωση ελέγχου από το ΣΕΠΕ, αν βρεθεί εργοδότης που απασχολεί εργαζόμενο ο οποίος δεν έχει δηλώσει αποτέλεσμα self-test, του επιβάλλεται πρόστιμο 500€ ανά εργαζόμενο.
 • Αν ο εργοδότης απασχολεί εργαζόμενο με θετικό αποτέλεσμα self-test, είτε στον πρώτο είτε στον επαναληπτικό έλεγχο, του επιβάλλεται πρόστιμο 1500€ ανά εργαζόμενο.
 • Ο εργοδότης έχει την υποχρέωση να μην αποδεχθεί την παροχή εργασίας, εργαζομένου ο οποίος δεν έχει δηλώσει το αποτέλεσμα self-test και ταυτόχρονα απαλλάσσεται από την υποχρέωση καταβολής αποδοχών, για το χρονικό διάστημα μέχρι την συμμόρφωση του εργαζομένου στις υποχρεώσεις του.


Ειδικά για την πρώτη εβδομάδα του μέτρου, οι δηλώσεις των αποτελεσμάτων μπορούν να γίνουν οποιαδήποτε στιγμή από την Δευτέρα 19 έως την Κυριακή 25 Απριλίου.

en_GBEnglish (UK)