Αφορολόγητη δωρεά χρημάτων «σύμμαχος» στην κάλυψη τεκμηρίων.

Αφορολόγητη δωρεά χρημάτων «σύμμαχος» στην κάλυψη τεκμηρίων.

Η επιβολή τεκμήριων διαβίωσης και για το φορολογικό έτος 2021 προκαλεί πονοκέφαλο σε χιλιάδες φορολογούμενους οι οποίοι αδυνατούν να τα καλύψουν βάσει των εισοδημάτων τους.

Σύμμαχος τους θα μπορούσε να θεωρηθεί  η απόφαση που τέθηκε σε ισχύει την 1η Οκτωβρίου 2021 και αφορά την κατάργηση του φόρου δωρεάς χρηματικών ποσών έως 800.000€ μεταξύ συγγενών 1ου βαθμού.

Οι φορολογούμενοι οι οποίοι θα αποφασίσουν τα επωφεληθούν του μέτρου θα πρέπει να γνωρίζουν τα εξής:

  • Η δωρεά χρημάτων θα πρέπει να διενεργείται με μεταφορά αποκλειστικά και μόνο μέσω χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.
  • Σε περίπτωση που δεν πραγματοποιηθεί διατραπεζικά η δωρεά χρημάτων θα φορολογηθεί με συντελεστή 10% από το πρώτο ευρώ.
  • Οι φορολογούμενοι οι οποίοι δωρίζουν τα χρήματα θα πρέπει να προσέξουν ώστε τα δωριζόμενα ποσά να καλύπτονται με βάση τα δηλωθέντα εισοδήματα τους (πόθεν έσχες) καθώς για τους ίδιους θεωρούνται τεκμήρια.
  • Ειδικά για όσους θέλουν τα καλύψουν τεκμήρια για το φορολογικό έτος 2021 οφείλουν να έχουν ολοκληρώσει την διαδικασία της δωρεάς μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2021.
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΔΩΡΕΑΣ

Για την δωρεά απαιτείται πρώτα η τραπεζική συναλλαγή μεταφοράς των χρημάτων και στην συνέχεια η υποβολή δήλωσης δωρεάς στην αρμόδια ΔΟΥ. Παρ’όλα αυτά η ΑΑΔΕ εντός του Δεκεμβρίου προτίθεται να ανοίξει ειδική κατηγορία στην πλατφόρμα myProperty για την ηλεκτρονική υποβολή της δήλωσης δωρεάς βάζοντας τέλος στις επισκέψεις στην εφορία. Κατά την ηλεκτρονική υποβολή θα διενεργείται απευθείας έλεγχος και θα εκδίδεται  το ποσό του φόρου, εφόσον προκύπτει.

en_GBEnglish (UK)