Επιστρεπτέα Προκαταβολή 4

Επιστρεπτέα Προκαταβολή 4

Ένα από μέτρα ενίσχυσης που τρέχει καθ’όλη τη διάρκεια της πανδημίας είναι επιστρεπτέα προκαταβολή. Ίσως και το μόνο μέτρο , το οποίο παρέχει άμεση ρευστότητα στις πληγείσες και όχι μόνο επιχειρήσεις , αφού δεν περιορίζεται σε πληττόμενους ΚΑΔ.

Ήδη τρέχει ο 4ος κύκλος του παραπάνω μέτρου , με διαφορετικούς όρους από τους προηγούμενους.

Σε αυτό τον κύκλο έχουμε διεύρυνση των δικαιούχων , αφού εντάσσονται και  ατομικές επιχειρήσεις χωρίς ταμειακή μηχανή και χωρίς προσωπικό, οι οποίες αποκλείονταν σε προηγούμενους κύκλους, ενώ η σημαντικότερη αλλαγή είναι αυτή της δυνατότητας επιστροφής μόνο του 50% του ποσού.

Φυσικά υπό προϋποθέσεις. Η επιχείρηση θα πρέπει να διατηρήσει τον ίδιο αριθμό προσωπικού μέχρι τον Μάρτιο του 2021. Την δυνατότητα φυσικά της επιστροφής του 50% την έχουν και επιχειρήσεις χωρίς προσωπικό.

Μην ξεχνάμε βέβαια , ότι η επιστρεπτέα δεν αποτελεί επιχορήγηση αλλά ένα χαμηλότοκο κρατικό δάνειο , με επιτόκιο 0,94%, αναγκάζοντας  ακόμα και τους συνεπείς φορολογουμένους να δημιουργήσουν μια νέα οφειλή προς το Δημόσιο.

Η εξόφληση της επιστρεπτέας θα γίνει σε 40 δόσεις αρχής γενομένης τον Ιανουάριο του 2022.

Άλλο ένα σημείο , το οποίο έχει δημιουργήσει αντιδράσεις κι έχει αφήσει αρκετές επιχειρήσεις εκτός του μέτρου είναι η σύγκριση των εσόδων  της εκάστοτε περιόδου του 2020 με την αντίστοιχη περίοδο αναφοράς του 2019. Σε μια περίοδο που η ανάγκη σε ρευστότητα των επιχειρήσεων είναι μεγαλύτερη από ποτέ, δεν θα έπρεπε να γίνεται σύγκριση με έσοδα προηγούμενης χρονιάς. Αυτό που προέχει είναι να καταφέρουμε να κρατήσουμε τις επιχειρήσεις ζωντανές!

Ειδικά για την επιστρεπτέα 4 η προθεσμία υποβολής αιτήσεων λήγει στις 30/11 με ανοιχτό το ενδεχόμενο παράτασης, λόγω του αυξημένου αριθμού αιτήσεων ! Άλλωστε θα υπάρξει και 5 κύκλος εντός Ιανουαρίου 2021.

Αυτό που απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή είναι η συμπλήρωση των εσόδων του 2020 στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ. Δυστυχώς σε περίπτωση λάθους καταχώρησης ΔΕΝ υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης με αποτέλεσμα την άδικη απόρριψη της επιχείρησης από την επιστρεπτέα προκαταβολή. Έχουν γίνει εισηγήσεις προς το Υπουργείο Οικονομικών , ώστε να δοθεί η δυνατότητα διόρθωσης των εσόδων  ώστε να λάβουν και αυτές επιχειρήσεις την επιδότηση.

elΕλληνικά