“ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ” – Πώς θα εξοφληθεί ο φόρος- Ποιες αλλαγές προωθούνται.

“ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ” – Πώς θα εξοφληθεί ο φόρος- Ποιες αλλαγές προωθούνται.

Όπως όλα δείχνουν μετά το Πάσχα αναμένεται η έναρξη υποβολής φορολογικών δηλώσεων.


Ήδη έχει ανακοινωθεί ότι οι φορολογούμενοι θα έχουν την δυνατότητα να εξοφλήσουν τον φόρο εισοδήματος σε έως 8 δόσεις ανάλογα με την ημερομηνία υποβολής της δήλωσής τους.


Πιο συγκεκριμένα, όσοι υποβάλλουν την φορολογική τους δήλωση έως 31/7 θα έχουν την δυνατότητα εξόφλησης του φόρου σε 8 μηνιαίες δόσεις ενώ παράλληλα θα προβλέπεται μια έκπτωση της τάξης του 3% για όσους επιλέξουν να εξοφλήσουν εφάπαξ τον φόρο.


Όσοι φορολογούμενοι υποβάλλουν την φορολογική τους δήλωση εντός του Αυγούστου, θα πρέπει να εξοφλήσουν τον φόρο σε 7 μηνιαίες δόσεις καταβάλλοντας μάλιστα στις 31/8 διπλή δόση ενώ θα χάσουν το δικαίωμα έκπτωσης για εφάπαξ καταβολή.


Παραμένει βέβαια η επιλογή εξόφλησης του φόρου μέσω πιστωτικής κάρτας. Με αυτό τον τρόπο ο φορολογούμενος θα μπορεί να κερδίσει και την έκπτωση της εφάπαξ καταβολής (3%) αλλά και όσες δόσεις προσφέρει η εκάστοτε πιστωτική κάρτα.
Παράλληλα για όσους δεν επαρκούν οι 8 δόσεις, θα υπάρχει η δυνατότητα ρύθμισης μέσω της Πάγιας ρύθμισης σε έως 24 δόσεις (έντοκες).


ΠΟΙΕΣ ΕΛΑΦΡΥΝΣΕΙΣ ΠΡΟΩΘΕΙ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ


Το Υπουργείο Οικονομικών σκοπεύει να προσθέσει ένα νέο κωδικό στο έντυπο Ε1 , προκειμένου να εξαιρούνται από τα τεκμήρια όσοι επλήγησαν από τον κορονοϊό αλλά και από τις ποινές για όσους δεν κατάφεραν να συλλέξουν το απαιτούμενο ποσό αποδείξεων (30% του πραγματικού εισοδήματος).


Αναλυτικότερα :
Ο ανωτέρω κωδικός θα αφορά σε 4 κατηγορίες φορολογουμένων :

  • Εργαζόμενοι των οποίων οι συμβάσεις τέθηκαν σε αναστολή.
  • Επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες οι οποίες επλήγησαν κατά την διάρκεια της πανδημίας ή έκλεισαν με κρατική εντολή.
  • Εργαζόμενοι οι οποίοι εντάχθηκαν στο πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ.
  • Ιδιοκτήτες ακινήτων , οι οποίοι έλαβαν μειωμένα ενοίκια λόγω πανδημίας.


Οι παραπάνω κατηγορίες θα εμφανίζονται στο έντυπο Ε1 ως πληττόμενοι και θα απαλλάσσονται αυτόματα από το «πέναλτυ» της μη συγκέντρωσης του απαιτούμενου ποσού αποδείξεων , ενώ παράλληλα θα τυγχάνουν μείωσης ή απαλλαγής από τα τεκμήρια. (απαραίτητη προϋπόθεση είναι να μην έχουν φορολογηθεί κατά τα προηγούμενα δύο έτη με βάση τα τεκμήρια).

Οι δημόσιοι υπάλληλοι καθώς και οι συνταξιούχοι δεν θα εντάσσονται στην παραπάνω κατηγορία.

ΕΚΚΡΕΜΟΤΗΤΕΣ


Στο «τραπέζι» παραμένει το ζήτημα της προκαταβολής φόρου εισοδήματος καθώς και του τέλους επιτηδεύματος.
Οι πληροφορίες αναφέρουν , ότι οι αποφάσεις για τυχόν μείωση της προκαταβολής φόρου θα είναι στοχευμένες σε όσες επιχειρήσεις παρουσίασαν σημαντική μείωση τζίρου το 2020 σε σχέση με το 2019. Οι αποφάσεις θα ληφθούν όταν θα υπάρχει μια πιο ξεκάθαρη εικόνα των δημοσιονομικών μεγεθών.


Όσον αφορά στο τέλος επιτηδεύματος, ενδέχεται να δούμε και μείωση του, για όσες επιχειρήσεις παρέμειναν κλειστές για μεγάλο χρονικό διάστημα εντός του 2020.


Υπενθυμίζουμε ότι για το 2021 ισχύει η αναστολή της εισφοράς αλληλεγγύης ( για μισθωτούς για τα εισοδήματα του τρέχοντος έτους για τους ελεύθερους επαγγελματίες/ εισοδηματίες για τα εισοδήματα του 2020).

elΕλληνικά