Αποδείξεις 2020 «αντίστροφη μέτρηση».

Αποδείξεις 2020 «αντίστροφη μέτρηση».

Φτάνοντας στο τέλος του 2020, οι φορολογούμενοι έχουν μόλις λίγες ημέρες στην διάθεσή τους, προκειμένου να καλύψουν το απαιτούμενο ποσό «ηλεκτρονικών» συναλλαγών .

Υπενθυμίζουμε ότι για το 2020, το απαιτούμενο ποσό συλλογής ηλεκτρονικών αποδείξεων ανέρχεται σε ποσοστό 30% του εισοδήματος.

Έχουμε δύο μεγάλες αλλαγές σε σχέση με το 2019. Πρώτον το ποσοστό 30% , υπολογίζεται στο πραγματικό εισόδημα και όχι στο τεκμαρτό, όπως ίσχυε (εφόσον αυτό ήταν μεγαλύτερο από το πραγματικό).

Η δεύτερη μεγάλη αλλαγή , αφορά τους υπόχρεους συλλογής αποδείξεων . Πλέον υπόχρεοι είναι όλοι οι φορολογούμενοι ανεξαρτήτως πηγής εισοδήματος. Δηλαδή ακόμα και οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι εισοδηματίες και όχι μόνο μισθωτοί, συνταξιούχοι και αγρότες. Με αυτό τον τρόπο , η συλλογή των αποδείξεων ουσιαστικά αποσυνδέεται από το αφορολόγητο.

Συνεχίζει και φέτος να ισχύει η «ποινή» (22% επιπλέον ) εφόσον δεν καταφέρουμε να συλλέξουμε το απαιτούμενο ποσό αποδείξεων. Για παράδειγμα , εάν κάποιος όφειλε να συγκεντρώσει 1000€ αποδείξεις αλλά τελικά συγκέντρωσε 600€ , θα πληρώσει φόρο 22% στην διαφορά , δηλαδή 88€.

Εξαίρεση από την συλλογή αποδείξεων έχουν οι κάτωθι κατηγορίες:

  • Φορολογούμενοι 70 ετών και άνω.
  • Άτομα με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω.
  • Φορολογούμενοι που βρίσκονται σε δικαστική συμπαράσταση.
    Φορολογικοί κάτοικοι της Ε.Ε. ή του ΕΟΧ, που υποχρεούνται σε υποβολή δήλωσης στην Ελλάδα.
  • Δημόσιοι λειτουργοί και δημόσιοι υπάλληλοι που υπηρετούν στην αλλοδαπή, καθώς και φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας που διαβιούν ή εργάζονται στην αλλοδαπή

Τα σενάρια που εξετάζει ειδικά για την φετινή χρονιά το Υπουργείο Οικονομικών λόγω της πανδημίας είναι δύο.

Σύμφωνα με το πρώτο σενάριο , εξετάζεται η επιμήκυνση του έτους όσον αφορά στην συλλογή των αποδείξεων . Δηλαδή να δοθεί επιπλέον χρόνος στους φορολογουμένους έως τα τέλη Φεβρουαρίου , προκειμένου να συγκεντρώσουν τις απαιτούμενες αποδείξεις.

Ένα δεύτερο σενάριο το οποίο εξετάζεται είναι η μείωση του ποσοστού 30%, δεδομένου ότι τα εισοδήματα έχουν συρρικνωθεί και κατ’ επέκταση μειώθηκαν κατά πολύ οι δαπάνες των νοικοκυριών.

elΕλληνικά